5-9-9 Tidalrace westkapelle

Tidal–racing met Zeekayaks te WestKapelle 5-9-09
Wat is “tidal-racing”. Snel stromend water heb je niet alleen bij zoet water. Ook de zee kan door sterke getijdestromen zorgen voor snelstromend water. Een tidal-race is een natuurlijk verschijnsel waarbij een snel stromend tij door een vernauwing gaat. Dit kan resulteren in keerwaters, surfgolven en snelle stoomversnellingen. De vernauwing kan komen door een vernauwing van de kust of een onder water gelegen obstructie, zoals rotsen of een zandbank die door getijde bloot komen te liggen. Dit biedt mogelijkheden voor wildwatervaren met zeekajaks. (zie ook DVD: “this is the sea” )
Marius had al verteld dat er voor de kust van WestKapelle leuke golven konden ontstaan bij een juiste wind. Dit besloten we op zaterdag 5 september dan maar eens uit te proberen.
Bedoeling was om rond 17u30 bij de reddingsbrigadepost te verzamelen. Het was die dag om 15u15 vloed en bij afgaand tij stroomt het water vanuit de Westerschelde terug richting de Noordzee.
Verder stond er een harde west tot zuidwestenwind. Deze stuwde de golven dus extra op tegen het terugstromende water waardoor er hoge golven ontstaan.
Ik vertrok bijtijds en was om 16u50 al in W-Kapelle zodat ik nog even een terrasje kon pakken. Het zonnetje scheen in ieder geval wel . Even later kwam Marius ook al op het terras (had mijn auto al gesignaleerd daar). We zouden helaas maar met 2-en zijn maar het moest wel te doen zijn. Na nog wat gedronken te hebben reden we naar de reddingspost. Officieel mag je daar niet met de auto komen maar het was wat te ver om met de boot te sjouwen dus toch maar doen. De branding aan het strand was niet abnormaal hoog maar in de verte zagen we de hoge golven al en nog verder naar achter bij een zandbank waren ze helemaal gigantisch. En de reddingspost, nou zag er erg verlaten uit. Vanuit die kant hoefde ik niet op veel steun te rekenen , dacht ik zo.
Snel omkleden dus, allebij een sleeplijn bij en de branding in . Het effect van de sterke stroming richting noordzee was goed merkbaar. We moesten half traveserend het ruimere water op en al gauw kwamen we bij de hoge golven uit. Ik had mijn fototoestel bij maar net toen ik dacht “ nu is het moment voor een foto” zorgde de sterke stroming er al voor dat ik ineens te dicht bij de hoge golven kwam om te gaan hannessen met mijn camera.. Peddelen dus. Ik moet zeggen, dat was echt wel even wennen voor mij. De golven kwamen niet allemaal uit een richting maar ook van beide kanten schuin opzij en het koste moeite om de boot op koers te houden. In het begin was het dan ook niet surfen maar steunen en koers corrigeren. Gelukkig had ik al een keer met mijn zeekano in de branding gevaren maar dit voelde toch wel even heel anders. Pas na enige tijd lukte het me een echte surf te pakken Ook viel het niet mee om bij elkaar in de buurt te blijven. Als je even tegen de golven in ging peddelen, dus met de stroming vol in de rug, was je zo een heel eind verder. Als gelijkertijd de ander een surf pakte kreeg die zoveel snelheid dat die tegen de stroming in kon en was je binnen no-time dus ver bij elkaar uit de buurt. Daarbij waren de golven zo hoog dat het al moeilijk was om elkaar te zien want je verdween er compleet achter. Enkel als je op de top van de golf zat had je wat meer overzicht.
Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat Marius naar de golven toe wilde verderop bij de zandplaat en gaf aan dat ik dat niet echt zag zitten aangezien dit al pittig genoeg was, maar dat bleek ook niet de bedoeling.(gelukkig) Nadat ook nog een keer bijna de voorpunt van mijn zeekano recht door de zijkant van de zeekano van Marius ging werd duidelijk dat enige afstand toch ook wel nodig was. Wel gaf hij aan dat ik niet te ver met de stroming mee mocht varen en bij de voorste golven moest blijven om elkaar te kunnen redden indien nodig.
Gelukkig waren er geen reddingen nodig. Althans, ik ging wel een keer om maar ik wist me met een mooie rol weer te redden ..Marius ook blij…bij zulke golven en stroming zit je niet echt te wachten op een x-redding namelijk.
Na een uur / anderhalf uur waren de golven ook al wat minder hoog geworden en werd het steeds “ makkelijker”. Maar toch bleven we niet echt veel langer op het water want het had aardig wat energie gekost. Ofwel ik was “bekaf” !! Maar een volgende keer zou ik zeker weer van de partij willen zijn. Gelukkig kon ik even een nachtje weer op kracht komen want de volgende dag zou ik weer gaan brandingvaren bij Domburg met Chris en Michel vd Hoven en zijn broer. En dat dat zulke mooie golven zouden gaan worden had ik op dat moment nog niet verwacht…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: