21-23 mei 2010, Rijn en Moezel

Deelnemers: Fred, Maartje, Geoff, Marc, Ernst, Hans, Ton en Martine en Ferry

Al lange tijd liep ik met de gedachte het stuk rijn tussen Mainz en Koblenz te varen met de kano.

Nadat ik eindelijk een paar mensen heb kunnen overtuigen is het 21 mei, het pinksterweekend dan zover. Een groep van 9 vaarders.

Net een week voor vertrek maak ik nog kennis met Hans, die ik ook enthousiast weet te krijgen.

Hij rijdt gelijk met mij mee en vrijdag 21 mei vertrekken we dan op tijd, om files voor te zijn, rond 11uur richting rijn. Het valt mee met de files. Een enkele keer kunnen we de file met onze tomtom zelfs vermijden en tegen 15u zijn we in Bingen. Hier pakken we het pontje naar Rudesheim am Rhein. Tot onze vreugde zien we dat de rijn lekker doorstroomt. Nadat we aan de overkant zijn is de camping vlak bij en zetten we onze tentjes op op een mooi grasveld en hele nette toiletgebouwen. Dat hebben we niet vaak  Aangezien het nog wel even kan duren voordat de rest arriveert lopen we een stuk langs het water stroomopwaarts om te kijken waar we morgen kunnen instappen zonder al te veel met boten te moeten sjouwen. Bij de camping zelf is het wat steil en zit je gelijk in de stroming.Op google-earth had ik iets meer stroomopwaarts al een jachthaventje ontdekt dus liepen we daar even naar toe. Dit blijkt wel geschikt .

Als we terug op de camping komen duiken we de biergarten in en verwelkomen we even later Fred en Maartje. Nadat uiteindelijk ook Geoff, Marc en Ernst er zijn gingen we Rudesheim in. Heel toeristisch druk, vooral in de Drosselgasse. Allemaal oudere mensen die achter elkaar door smalle steegjes lopen met links en rechts dan terrasjes vol schlagermusik und Tanz… Een soort roze buurt voor bejaarden.. en net als daar wil je ook hier niet gezien worden. Terug op de camping is het goed donker en kunnen Ton en Martine die als laatste aankomen nog even in het donker de tent opzetten.

Na een rustige nacht en ontbijt rijden we naar het jachthaventje waar we rond 11 uur te water gegaan. Maartje besluit zelf niet mee te varen aangezien ze het iets te hard vindt stromen met teveel boten. Op zich niet verkeerd omdat ze dan met de auto naar het eindpunt kan en we zo dus niet na het varen met de trein terug naar Boppard hoeven om de auto’s op te halen. Toch besluiten we wel de kampeerspullen mee te nemen in de boot.

;

Als we het haventje uitvaren komen we in de stroom terecht en merken we het verschil. Hier is de stroomsnelheid ongeveer 6 tot 7 km/uur. De boeien hangen scheef in de stroming en veroorzaken zelfs kleine keerwaters.

Voor de kasteelliefhebber is er genoeg te zien. Er zijn enorm veel kastelen langs de kant. Ook de rondvaartboten zijn goed vertegenwoordigd. Lange smalle boten van wel 110meter lang.

We lunchen op een langgerekt eiland bij Niederheimbach, en even later komen we bij Kaub. Dit is een voormalig tolhuis op een eiland met wat rotsen in het water. Hier nemen we even de tijd om met onze zeekayaks te gaan keerwatervaren. Niet spectaculair maar toch wel leuk.Helaas stroomt het niet overal snel door dus er moet toch ook wel goed gepeddeld worden.

20120717-085707.jpg

Na ongeveer 30km komen we aan bij het van de Lorely . Dit levert een vette stroming en flinke golven op. De rijnaken komen maar net stapvoets tegen de stroming in…We houden even een korte pauze om ervan te genieten. Ook van het warm weer want de zon brandt goed.. Daarna weer verder langs St Goarshausen met de prachtige grote burg Rheinfels.

Na ongeveer 50km komen we aan bij Boppard. Dit had ik in gedachte als mogelijke kampeerplaats ware het niet dat het net aan de verkeerde kant van de Rijn lag wat onhandig zou zijn met auto’s ophalen. Dus nog een klein stukje door naar Lahnstein.

5km verder in Braubach hebben de meeste er toch echt wel genoeg van. Fred belt met Maartje om door te geven dat we hier op de camping willen gaan staan. Tja, zij staat inmiddels al op de camping in Lahnstein en heeft al een tent opgezet… “maar dat is maar een paar kilometertjes verder..” Goed , daar gaan we dus weer. Helaas staat die camping niet aan de Rijn maar aan de Lahn! En de Lahn komt uit in de Rijn. Dit betekent dus dat we tegen de stroom in naar de camping moeten peddelen.

20120717-085842.jpg

Na 2km peddelen komen we uit bij een dam. Er is wel een sluis maar die gaat al niet meer open vandaag.. We hebben nu reeds 62km gepeddeld wat zelfs met stroming mee toch een eind is..dus vol met bagage geladen boten omdragen , daar hebben we geen energie meer voor .. Maar ja wat nu… We besluiten terug naar het punt te varen waar de Lahn in de rijn uitkomt en daar wat te gaan eten en dan maar de auto’s eerst op te halen.

De keuken is wel goed maar niet bepaald snel dus het is al al 21u30 als we beginnen met auto’s ophalen..En langs de rijn met wegwerkzaamheden en stoplichten betekent dat toch wel een uur rijden naar Boppard en weer een uur terug. In Boppard staan we voor een overweg te wachten en komen er wel 4 treinen voorbij voordat de spoorbomen weer open gaan. Dus het is al tegen 24 uur voordat we terug in Lahnstein zijn. Gauw de boten opladen en naar de camping. De camping is behoorlijk vol en we hebben een plekje helemaal achteraan. Maar omdat het al laat is mogen we natuurlijk niet met de auto de camping op..ach, dat kan er ook nog wel bij..Dus dragen we de kampeerspullen het lange pad af richting ons stekkie . Uiteindelijk is het kwart voor 1 ’s nachts als we eindelijk in het donker de tent opzetten en kunenn gaan snurken.

De volgende ochtend slapen we eerst wat uit. Vandaag gaan we een stukje Moezel varen. Deze keer varen we niet zo ver. Het is weer heerlijk weer.Op deze rivier is nauwelijks beroepsvaart maar des te meer lawaai van speedboten en jetski’s. Ook stroomt de Moezel nauwelijks. Toch is het wel een mooie tocht. We houden een korte pauze op een gezellig terras waar de Moezelwijn wel smaakt. We komen 1 dam tegen. Hier staat al een hele rij van zeilbootjes te wachten om door het sluisje te gaan. Dat is een supersmal sluisje waar slechts 2 boten tegelijk in kunnen. Tevens gaat het ook niet zo snel. Aangezien we nu geen bagage bij hebben maar wel kanokarretjes rijden we onze kayaks naar de andere kant van de dam en zitten we een paar minuutjes later weer in de boot enkele wachtende jaloerse Duitsers achterlatend.

Terug op de camping eten we met zijn allen in het restaurant. Hans en ik besluiten de volgende ochtend weer op huis aan te gaan. Fred, Maartje , Ton en Martine varen nog een stukje op de Lahn die dag.

Anorak

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: