3-5 sept 2010 Weekendje ijmeer

Voor 4 sept werd er vanuit de NKB een event georganiseerd waarbij een tocht vanuit Muiden richting Pampus zou worden gevaren.

Dit leek me wel leuk om er een weekendje van te maken. Toen het event uiteindelijk niet door ging vanwege teweinig aanmeldingen (mogelijk vanwege een zee(land)kamp datzelfde weekend besloot ik dan maar zelf wat te gaan varen daar.

Vriidag 3sept

Ik had al een camping gevonden langs het Almere strand. Rond 17u kwam ik daar aan. Helaas moest de auto op de parking blijven maar ik kon al mijn spul overladen in mn kayak aangezien ik toch een kanokarretje bij had. Ik mocht kamperen aan het Jollenstrand.

Hier was al een instapplek speciaal voor kano’s. Aangezien ik een hangmat bij had om in te slapen moest ik even 2 goede bomen zoeken om hem tussen op te hangen. Genoeg mogelijkheden maar op de punt van het schiereilandje stond al een bankje, ideaal voor het koken met daarnaast een vlaggemast en een lange paal waarop een richtlicht voor de scheepvaart was gemonteerd…precies op de juiste afstand van elkaar..

Hangmat was snel opgezet. De tarp vroeg iets meer tijd. Deze was maar heel klein namelijk en indien de wind iets zou draaien zou ik precies op de wind zitten. Ik moest voorkomen dat de regen dan onder mijn tarp zou komen. Gelukkig kreeg ik het naar mijn zin afgesteld.

Nadat ik even gekookt had kwam de havenmeester nog langs. “Ga je daar echt in slapen ?” vroeg hij wijzend op mn hangmat..

Gelukkig vond hij het allemaal geweldig en kreeg ik dus geen gezeur over het misbruik van hun vlaggemast als hangmatpaal..

Ik keek nog even een DVD op de draagbare DVD speler die ik bij had en ging toen slapen.

Zaterdag 4 sept 32 km rondje Pampus en Weesp

Na heerlijk geslapen te hebben werd ik wakker met uitzicht over het water aangezien ik onder mn tarp kon doorkijken.

Het had gelukkig niet geregend. Na ontbijt en opruimen laadde ik alles in mijn kayak en vertrok ik richting Pampus. Dit eiland werd gebouwd eind 1800 om Amsterdam te kunnen verdedigen tegen een aanval van Duitsland. Rondom Amsterdam waren diverse forten gebouwd en op het Ijmeer was er ook 1 nodig. Ironisch gezien gebruikte men 2 grote Duitse kanonnen om het fort te bewapenen. Gedurende de 2e wereldoorlog werden deze kanonnen weer weggehaald door de Duitsers en jaren later ging men over tot restauratie van het fort.

Toen ik aanlegde bij Pampus stond er al een bordje dat je toegang moest betalen. Gelukkig niet veel en je kreeg er een rondleiding over het eiland voor. Toen ik vroeg hoe lang dat duurde vertelde men 3 kwartier tot een uur. Vond ik eigenlijk wel iets te lang maar goed ik had de tijd en met een gids kreeg je er toch meer over te horen. Er werden 2 groepen gemaakt en helaas zat ik bij het slakkengroepje, compleet met rollator. Het was wel leuk om te zien allemaal maar de gids deed er 2 keer zo lang over, bijna 1,5 uur !! En het was onmogelijk om te ontsnappen. Steeds riep hij iedereen weer bij elkaar. Gelukkig had hij wel wat humor.

Nog even gezeten in het zonnetje en toen weer verder.

pampus

Ik voer vervolgens in zuidwestelijke richting naar Amsterdam met de wind in de rug. Dat schoot lekker op en ik kon lekker op de golven meesurfen.

Daarna verlegde ik mn koers richting Muiden. Het Muiderslot was al vanaf het water te zien en je bent geneigd de kortste route te varen maar ik had vantevoren al gezien dat er een lange strekdam voor lag. De uiterste punt van die dam stond al in mn GPS ingevoerd dus geen probleem.

Het Muiderslot was mooi om te zien maar ik bedankte voor nog een lange rondleiding.

Dus voer ik de sluizen door en ging ik nog maar 5 km verder richting Weesp.

Langs het water lagen veel woonboten. Ook was het heerlijk weer en ik schoot lekker op. In Weesp dronk ik nog even wat op een terrasje en toen weer terug naar Muiden. Toen ik bij de sluis aankwam was ik de enige wachtende. Het stoplicht stond op rood maar gelukkig werd er even later door de speakers geroepen dat ik de linkersluis in mocht varen. “ Ik verdien aan jou ook niks !” zei de sluiswachter met een glimlach.

“Alles wat op spierkracht wordt voortbewogen hoeft niet te betalen voor de sluizen”.

Tja, kayakken is zo slecht nog niet. Een paar minuutjes later kon ik door. Er hingen nog wat bramenstruiken langs de kant op kayakhoogte dus even smullen.

Toen door naar eiland ‘t Hooft. Hier waren wel heel veel mooie kampeerplekjes, en het was hier nog toegestaan ook !!!

Ik had inmiddels al behoorlijke trek gekregen. Tijd om wat te koken dus. “Auw, rode bosmieren”.. shit.. heb ik weer….waar zitten ze… zowat overal!

Eerst maar even mijn kanokleding ophangen dan want anders zitten ze daar ook in. Wat fijn dat ik boven de grond slaap vannacht..

Enkele wandelaars keken ook 3 keer raar op toen ze mijn “tent” boven de grond zagen hangen. Maar blijkbaar zag ik er angstaanjagend uit want ze durfden niet dichterbij te komen. Pas toen ik zelf een rondje ging lopen zag ik dezelfde man ineens op mijn hangmat aflopen om het van dichterbij te bekijken.

Op het water verscheen intussen een grote houten zeilboot, tjalk of skûtsje vol met mensen en 50m voor me op het water gooiden ze het anker uit.. Oh nee, die gaan toch niet hier aan land hoop ik toch.. Nee hoor… nog erger.. ze bleven op de boot maar na ongeveer 15min schalde het gezang van “berendbotje” en “dronken zeeman” over het water.. Dit ondanks dat van verscheidene kanten hard “koppen dicht” geschreeuwd werd. Gelukkig hielden ze na een lang uur op en voeren ze daarna zelfs weer verder. Tijd voor mij om maar eens lekker te gaan hangen…

Zondag 5 sept. rondje langs Monnikendam, Marken, Volendam 23km

Aangezien mijn 4Fun gerepareerd bij Arend Bloem lag besloot ik deze ochtend eerst maar eens hier langs te gaan.
Daarna reed ik door naar Monnikendam. Daar had ik reeds een mooi strandje gevonden om van te vertrekken.Mijn wildwaterbootje pastte mooi in de auto dus die kon ik gerust zo achterlaten. Het waaide deze dag al wel wat harder, oostenwind.
Eerst voer ik tegen de wind in naar het “eiland” Marken. Alhoewel dit eiland wel via een lange smalle dijk verbonden was met het vaste land.
Toch was het een schilderachtig dorpje. In het haventje is altijd wel een plekje vrij voor een kano en deze keer zelfs bij een trappetje.

Even wat gelunched en rondgelopen. Toen verder gevaren in noordelijke richting naar Volendam. Het was inmiddels druk op het water met zeilbootjes. Toen ik bij Volendam aankwam hoorde ik al harde muziek. Het was er ook kermis. Haven zat bomvol en zeilboten lagen al 4 dubbel geparkeerd aan de kant. Toch kon ik wel een plekje vinden net tussen 2 grote boten en de kant. Op de kant was het ook stikdruk. Het leek wel braderie… Ik had het al gauw gezien en vertrok even later al weer in zuidoostelijke richting terug naar Marken maar dit keer langs de oostelijke kant van het eiland over het ijsselmeer. Er stonden flinke golven en deze kwamen ook nog eens van opzij maar toch schoot ik goed op. Na een tijdje peddelen kwam ik aan bij de prachtige vuurtoren van Marken. Een prachtplaatje aangezien de vuurtoren op een uitlopende punt van land stond met aan de ene kant de woeste wind en golven van het Ijsselmeer en aan de andere kant de rust van nauwelijks golven, bijna 1 groot keerwater… Ook was er weer een mooi strandje waar ik kon aanleggen. Meteen kwam er al een fietser naar me toe om een praatje te maken. Hij had me al een tijdje zien varen en vond het prachtig wat ik deed. Ik vertelde dat ik Marken rond wilde varen en bij de dijk nog over moest steken. Hij wist wel een geschikt strandje daarvoor.!

Nog even om de punt van de vuurtoren varen en dan rechtsaf in westelijke richting met volle wind in de rug.. heeerlijk !!

Ik kwam al gauw bij de dijk aan maar ik zag geen strandje.. Wel zag ik die Markenaar weer naar me toe komen fietsen.. tja.. hij was hier alweer een tijdje niet meer geweest en nou was het allemaal dik begroeid. Hij hielp me met mn kayak aan de kant krijgen en ook weer met dragen en instappen … geweldig

Nu nog even het meer oversteken en dan was ik weer terug.. Alhoewel het op zicht moeilijk te zien was waar mn auto stond hielp mijn GPS me hier uitstekend bij. Nog even een kopje koffie maken op mn Trangia en daarna op naar huis !

Anorak
anorak

Advertenties
2 reacties
  1. peter zei:

    Jeetje, weer zo’n mooi verhaal. Almere, Muiden, Volendam. Je doet het maar wel en alleen. Ik vind dat knap vwb de veiligheid. Maar gezien wat je schrijft weet je heel goed waar je het over hebt.
    In elk geval lees ik ook deze verslagen erg graag. Hoop dat je er nog veel plaatst.
    Gr Peter

    • thanks! Verslaafd…dus nog genoeg tochten in de planning 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: