12-13 sept 2010 Grevelingenweekend

Om 10 uur werd iedereen verwacht in de jachthaven van Brouwershaven. Er waren behoorlijk veel deelnemers en ook Belgie was goed vertegenwoordigd. Veel mensen hadden ook hout bij voor het kampvuur ’s avonds zodat de boten zwaar beladen het water in gingen.
Het grevelingenmeer is behoorlijk helder, zout en er zitten veel krabbetjes, mosselen, oesters en uiteraard ook veel verschillende vogels zoals Scholeksters, Ganzen en nog wat beesten waar ik de naam niet van weet. Ook was het water niet koud en met een beetje wind kunnen er leuke golven ontstaan.
Er stond die dag een lekker windje 4Bft en het zonnetje liet zich ook prima zien. Korte mouwtjes dus..
Als eerste voeren we naar de kampeerplek “dwars in de weg” om het brandhout te dumpen. Dat is een lang eiland dat dwars voor de haven van Brouwershaven ligt, vandaar zijn naam dus. Het is eigendom van Scouting Nederland maar wij mogen er af en toe tegen betaling ook gebruik van maken. Behalve een primitief toilet en een aanlegsteiger is het verder allemaal onbebouwd/natuur . Marius en Kees hadden hun tentje al staan daar aangezien die er vrijdagavond al naar toe waren gegaan. Al gauw konden we verder en voeren we via een kleine omweg naar Archipel. (klein eilandje midden op het grevelingenmeer) Daar vonden we een lekker plekje uit de wind en in de zon om even lekker te genieten van een bakkie koffie. Daarna voeren Fred, Annemarie en ik een westelijke koers richting Ossehoek (recreatie-eilandje) terwijl de rest een meer noordelijke koers rond de Hompelvoet voeren. Aangezien de wind van rechts (uit het Noorden dus) kwam en Annemarie heel licht was werd haar voorpunt van de boot door de wind steeds naar links geblazen (deze voorpunt zweefde gewoon boven het water). Ook nadat ik wat flessen water uit mijn boot over had geladen in haar voorste bagageluik bleef de boot moeilijk op koers. We besloten nog maar een stukje noord tegen de wind in te peddelen (gaat meestal beter ook) richting een gezellig terras. Helaas, we waren net op het strandje aangekomen en ik keek met de verrekijker of ik de rest al kon zien en ja hoor, die waren al vlakbij, met volop wind in de rug. Dus we moesten gelijk weer instappen en terug zuidwaarts varen. Ondertussen genieten natuurlijk van een lekker zonnetje en surfen op de golven..
Na nog een korte tussenstop bij de Ossehoek, waar we dachten een zeehond te zien maar het bij nader inzien 2 benen had, voeren we richting de kampeerplek. Daar bleken er een paar paarden buiten de omheining te zijn gekomen en ze hadden geprobeerd in Kees zijn tent te komen…Met als gevolg dat de zijkant van zijn luifel nu ook een toegangsdeur heeft. Wel heel vervelend voor hem want de tent was nog vrij nieuw.
Nadat de rest ook zijn tentje op had gezet werd er begonnen met koken en eten. Dit varieerde van “travelfood” uit de zak waar enkel water bij hoefde tot 3 gangen uitgebreid. Dat van mij had overigens ook meer weg van opwarmen dan koken…
Het koelde inmiddels al best wel af dus een rondwandeling over het eiland werd door iedereen enthousiast bijgewoond. Na te hebben genoten van een mooie zonsondergang ging het kampvuur aan. Uiteraard voor mij een uitdaging om het met 1 lucifer aan te krijgen. Helaas, mijn 1-lucifer kampvuur opbouw werd voor ik het wist overgoten met een of ander licht ontvlambare vloeistof wat resulteerde in een vlam waar ze bij Antwerpen jaloers op zijn. En aangezien er VEEL hout was meegenomen en het op MOEST kan je je de rest van het vreugdesvuur wel voorstellen. Maar het was natuurlijk wel lekker warm. Omdat John er niet bij was moesten we het doen zonder bonte-avond maar het was zeker wel gezellig.

 

De volgende dag was het weer wat bewolkt. Mogelijk zou er regen aankomen en ook de wind zou wel eens toe kunnen nemen tot 6Bft. Gelukkig konden we al onze spullen droog inpakken. Van rondje Veermansplaat werd afgezien en er werd wat meer richting Port Zeelande gevaren zodat we wat flexibeler waren met routeplanning . In de buurt van Port Zeelande voeren we echter helemaal beschut. Na wat rond gevaren te hebben daar gingen we even een boterhammetje eten met een bakkie koffie erbij. Gelukkig bleef de regen weg en kwam er af en toe zelfs een zonnetje tussendoor. Aangezien er een paar toch bijtijds thuis wilden zijn en de wind ondertussen ook toenam splitste de groep zich hierna. Met een kleine groep gingen we nog even richting Archipel varen zodat we daarna met de wind in de rug richting Brouwershaven konden surfen.
Aldus geschiedde. Het waren ondertussen al leuke hoge golven geworden maar helaas was de wind hierbij ook iets gedraaid zodat ze iets meer van rechts ipv achter kwamen. Een paar besloten wat hoger aan de wind te varen om het laatste stuk dan te kunnen profiteren van de wind recht in de rug. Ik besloot een soort zig-zag koers te varen (stukje recht voor de wind gevolgd door een koerscorrectie schuin tegen de wind in) en zo kon ik toch heel wat leuke surfgolfjes pakken. Het was in ieder geval een leuk “ toetje “ als afsluiting

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: