29-30 okt 2010 boz-mosselbanken

Zaterdag 29-10-11
Traject: binnenschelde-krammer-Grevelingen. 36km

Het leek me wel eens leuk om vanaf huis naar m’n favoriete vaarplek, het grevelingenmeer te gaan varen. Gezien de afstand verstandig er een weekendje van te maken.
’s Morgensvroeg laadde ik mn kano in , in de achtertuin, op mn kanokarretje en liep ik om 8u45 de paar honderd meter naar de binnenschelde. Het was nog wat heiig en er was nog geen mens op straat. Na de korte oversteek even overdragen bij de kanoclub en op weg richting Tholen om het schelde-rijnkanaal te volgen richting het Volkerak. De binnenvaartschepen zorgden voor aangename surfgolven.
Bij de korte koffiebreak moest ik dan ook opletten dat het water niet in mn kuip of luiken sloeg zodra er een duwbak voorbij kwam..
Na het schelde-rijnkanaal kwam het mooiste stuk van vandaag, langs het natuurgebied van de Krammer, met de vele kleine eilandjes. Hier lopen schapen en schotse hooglanders en er zijn soms zelfs flamingo’s te zien.
Op een rustig plekje genoot ik nog even van een bakkie en de mooie natuur. Daarna snel door naar de sluizen van de krammer. Ik had geluk en hoefde niet lang te wachten voordat ik naar binnen kon. Aan de andere kant van de sluizen waaide het wel wat harder maar zonder probleem voer ik verder naar de sluizen van Bruinisse. Deze werden automatisch bediend vanaf een andere locatie. Hopelijk zouden ze hem morgenvroeg open doen voor enkel 1 kano…
Het laatste stukje naar de mosselbanken (2 recreatie-eilandjes) was snel afgelegd. Op het westelijke eiland had ik eerder al goede lokaties voor een hangmat gevonden dus deze was snel opgezet. Daarna nog even macaroni klaarmaken op de Trangia, een rondje over het eiland lopen en vroeg naar bed. Deze nacht zou ook de overgang zijn van zomertijd/wintertijd. Vanwege het getijde van de oosterschelde wilde ik stroom mee hebben richting Stavenisse en moest ik dus op tijd eruit. Maar de combinatie Iphones en wintertijd wil nog al eens fout gaan dus ik besloot maar op meerdere alarmen in te zetten.

20120717-163457.jpg

Zondag 30-10-11
Traject: Grevelingen – oosterschelde- binnenschelde 45km

De volgende ochtend werd ik echter goed op tijd wakker. Binnen 10min was ik omgekleed en opgeruimd en voer ik richting Bruinisse. Er lagen nog geen andere schepen dus ik klom op de steiger om met de telefoon in verbinding te komen met de sluiswachters. Gelukkig gaf dit geen probleem. Om 8u ging ik de sluis weer uit.
Richting Stavenisse stond een sterke wind tegen met flinke golven. Binnen no-time was ik “gedouched”. Op de plek van het oude pontje stak ik ook over. Hopelijk zou de oosterschelde niet te wild zijn… De volgende 12km moest ik, zelfs met lichte stroming mee, toch flink peddelen om een goede snelheid te behouden maar ik zat goed op schema. De platen van de oosterschelde lagen al droog en nu moest ik even wachten op opkomend tij om met stroom mee richting de Bergse Diepsluis en Oesterdam te kunnen varen. Ff lunchen dus. Door de wind was het fris dus ik besloot niet al te lang te wachten. De drooggevallen platen boden een mooi zicht. De laatste kilometers voor de sluis probeerde ik een zeilbootje bij te houden om gelijktijdig mee door de sluis te kunnen. En ondanks mn scheg bleef m’n Capella toch oploeven door de zijwaartse wind, maar het lukte me toch om gelijkertijd met de zeilboot te arriveren. De sluis ging ook gelijk open dus ik voer naar binnen en kon weer even op adem komen.
Het laatste stuk richting kanoclub en binnenschelde voer ik in een relaxed tempo, was best wel moe geworden. Toen ik uitendelijk met mn kanokarretje weer naar huis liep kreeg ik wel wat bekijks enverbaasde gezichten te zien maar het was allemaal goed verlopen. Mijn weekend was top !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: