4-5 maart 2011 Door land van Maas en Waal

Zaterdag 4 maart: Andel – Wijk&Aalburg – Biesbosch 37,5km

De bedoeling was eigenlijk om vanaf Wijk en Aalburg te vertrekken maar bij de tochtvoorbereiding kwam ik er gelukkig achter dat de sluizen en dus ook de Wilhelminasluis bij Andel op Zondag gesloten waren en een goed overdraagpunt was daar ver te zoeken. Om op Zaterdag door de sluis te varen zou mijn route de 1e dag te lang maken, want dan zou ik een paar km voor de sluis al het water op moeten dus besloot ik maar een paar 100m na de sluis in te stappen en daar mijn auto maar te laten staan.Tevens naar de jachthaven gebeld of de biesbosch niet dichtgevroren was ( al eerder tevergeefs hier naartoe gereden) maar dit was niet het geval.

Het weer was nog een beetje hei-ig maar het zonnetje zat er al wel aan te komen. Er stond geen zuchtje wind dus de afgedamde Maas was rimpelloos. Mogelijk kwam het door het carnavalsweekeinde maar ik kwam nauwelijks boten tegen. Na dik 11 km was ik Wijk&Aalburg voorbij en voer ik vlak voor Heusden onder de neerlaatbare damwand door de Maas op.

Eerst even de stroming bekijken. Ik stopte met peddelen en mn kano dreef met 0,5 tot 1km/u stroomafwaarts. Niet veel maar alles helpt.Deze rivier zou ik bijna 20km in westelijke richting af moeten peddelen. Gelukkig was het niet saai. Uit de dorpjes klonk het geluid van carnavalsmuziek, langs de kant waren her en der wat windmolens en een paar vissers die bezoek kregen van een controleur in speedbootje.

Na een kilometer of 10 zag ik dat de grote windmolens aan de kant in beweging begonnen te komenHierdoor kon ik de laatste kilometers voor de Amercentrale mijn Pacific-Action zeil opzetten zodat mn gemiddelde snelheid opliep van 7 naar 10km/u

Nadat ik onder de A27 was doorgevaren moest ik aan de rechterkant mn kano de dijk overdragen om via de Aakvlaai de biesbosch in te varen.

De Aakvlaai is een aangelegd natuurgebied dat dient als veiligheidszone bij hoog water en dan onder zal stromen.

Het bestaat uit vele kleine eilandjes met jonge aanplant. Ziet er leuk uit maar mijn kampeerplek bevond zich nog een paar km’s verderop. Sinds korte tijd zijn er namelijk een paar paalkampeerplaatsen in de biesbosch waar legaal gekampeerd mag worden.

Op 2 belgische kanovaarders na kwam ik er verder niemand tegen, behalve veel ganzen dan… Uiteindelijk kwam ik aan op mn kampeerplek. Mn Blackbird-hangmat hing binnen 2min. Het beloofde droog te blijven maar ik besloot toch maar mn tarp/zeiltje ook op te hangen . Was het niet tegen de regen, dan mogelijk wat tegen de kou.

Enkel, de grond was zo drassig dat mn haringen totaal geen grip hadden. 2 scheerlijnen kon ik gelukkig bevestigen aan de zijkant van mn boot die op het droge lag maar voor de andere 2 scheerlijnen moest ik 50cm lange haringen snijden uit jong hout, aangezien het hout op de grond zo verrot was door de vochtigheid dat het brak zodra ik het beet pakte. Blij dat ik boven de grond sliep.

Nadat ik gekookt en gegeten had was het al donker. Het was buiten heel helder weer dus het zou best goed af kunnen koelen. Vuurtje maken kostte teveel moeite met al dat vochtige hout dus maar lekker de hangmat in en nog wat lezen.

Zondag 5 maart Biesbosch-Werkendam-Gorinchem-Woudrichem-Andel 23km
Ondanks dat de temperatuur ‘s nachts het vriespunt bereikte had ik het absoluut niet koud gehad en werd ik iets voor 8uur wakker.

Na nog wat lekker gelounged te hebben waren mn spullen snel gepakt en voer ik verder noordwaarts door de Biesbosch richting Werkendam. Het zonnetje scheen al lekker maar de wind maakte het toch nog wel wat fris. Al gauw kwam ik aan bij de biesboschsluis waar ik de kano weer uit het water zou moeten halen omdat ook deze sluis gesloten was.

Gelukkig had ik mn kanokarretje bij want mn boot was loodzwaar. Ik was al buiten adem toen ik hem eindelijk de dijk had opgesjouwd. Ook een ideaal instappunt was er niet, maar goed, het lukte toch om ook weer het water op te komen. Nu moest ik een flink stuk tegen de stroming van de Waal in varen richting Woudrichem Gelukkig waren er veel strekdammen waarvan ik het keerwater kon gebruiken.

20120716-212017.jpg

Op dit stuk voeren veel vrachtboten op volle snelheid voorbij , wat resulteerde in een aantal leuke surfgolven. Langs de kant lagen diverse mooie leuke strandjes om aan te leggen. Toch was het direct fris als ik uit de kano ging door de koude wind, dus mn pauze bleef kort. Woudrichem bleek een leuk vestingstadje te zijn met hoge kademuren als bescherming tegen het wassende water.

De laatst paar kilometers richting de sluis waren qua omgeving wat saai maar gelukkig had ik weer wind van opzij en genoeg om toch nog een kort stukje mn zeil uit te gooien. Het eindpunt kwam al gauw in zicht. Ik liet mn kano in het water liggen en liep de laatste paar 100m richting mn auto om die op te halen zodat ik niet met mn boot hoefde te sjouwen.

20120716-211518.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: