31 maart 2012: solorondje biesbosch 30km

31 maart 2012: solo-rondje biesbosch 30km

Omdat het nog vroeg in het seizoen was leek het me wel leuk om nog eens een rondje biesbosch te varen.Aangezien ik een groot deel van de biesbosch onderhand wel kan dromen koos ik voor de terugweg via de merwede.Als instappunt gebruikte ik de kade bij het pontje dordrecht – werkendam.Rond 10u15 zat ik op het water en voer ik een paar honder meter zuidwaarts met de stroom en wind mee en met dik 10km/h stak ik de merwede over richting de spieringsluis.Aangezien het Zaterdag was ging ik er vanuit dat deze in bedrijf was..Niet dus..4uur van tevoren aanmelden voor bediening !Pas vanaf april continu bediend. He, jammer dat het nog maar 31 maart is !Gelukkig had ik mn kanokarretje bij maar gezien het grote aantal kleine trapjes dat ik op en af moest en het aantal scherpe bochten dat ik moest nemen heb ik alsnog grootste deel mn boot moeten dragen.Afijn, aan de andere kant een mooi kanosteigertje dus ik was weer snel op pad. Het zonnetje scheen, ik had wind in de rug dus ik kwam al vrij snel aan op de rietplaat voor een bakje thee.

Heerlijk dat er nauwelijks bootjes op het water waren.Ik besloot via wat kleine kreekjes naar het oosten te varen. Ik had geen haast dus genoot lekker van de mooie natuur en de vele vogels.Vervolgens kwam ik aan bij de officiele paalkampeerplaats waar je wild mag kamperen in de biesbosch (er zijn er slechts 2). Plek stelde niet veel meer voor als een klein grasveld omringd met bomen en een kampvuurplek maar voldeed prima als overnacht mogelijkheid.Ik had mn trangia spiritusbrander bij dus de lunch bestond uit een heerlijke warme spaghettischotel in de zon uit de wind.Nadat ik weer het water op ging zag ik nog een ree wegspringen in de bossen.
Het volgende stuk was recht tegen de wind in richting werkendam varen. De nnw-wind was flink aan het toenemen dus ik voer zo dicht mogelijk langs de kant om nog enigzins beschutting te krijgen. Halverwege haalde een zeilboot me in, die de zelfde kant op moest. He, als die nu ook door de biesboschsluis in werkendam moet en ik ben er op tijd, hoef ik niet over te dragen. Ik had in maart vorig jaar ook al bij die sluis over moeten dragen. Vooral het weer instappen was problematisch door de 45graden steile stenen kant. En dit keer voer ik in een polyester boot ipv plastic dus walstart was uitgesloten.Ik begon dus maar met een wat hoger tempo door te peddelen, maar ik zag de afstand toch steeds groter worden. Ach, kans is groot dat hij in de jachthaven voor de sluis voor anker gaat, dacht ik… Ondertussen kwam de sluis in zicht en ik zag dat de zeilboot toch echt door de sluis wilde gaan…mmm…nog 1km..Ik begon dus harder te peddelen. Het licht bij de sluis veranderde van rood-rood naar rood-groen…@#% ophaalbrug gaat ook al open….nog 700m…even later gaan de lichten op groen…sluis gaat open….nog harder peddelen, straks kan ik rusten..sneller…de zeilboot gaat de sluis al in…hijg …hijg…nog paar honderd meter…Ik zie de lichten weer veranderen van groen naar rood. Ik geef een harde schreeuw, ho, wacht ! …en gelukkig gaat het licht weer terug op groen voor mij. Helemaal steen kapot vaar ik de sluis in en kan ik de eerste paar minuten niks zeggen. Maar goed, ik heb het gehaald, niet voor niks me uit de naad gepeddeld!

Het wachten in de sluis duurt niet lang, voordat ik weer hersteld ben gaan ze weer open en moet ik eruit. Ik peddel richting de merwede en hier staat echt een harde wind met schuimkoppen. Bedoeling was om hier over te steken maar er varen behoorlijk wat binnenvaartschepen dus dat gaat nog niet lukken.Ik vaar dus maar vast met de stroming mee aan lager wal. De golven van de vele schepen veranderen de merwede in een onrustige rivier met golven van alle kanten. Naar de overkant is toch ongeveer 500 meter, gezien de harde wind komt mn snelheid mogelijk niet harder dan 5-6 km/uur dus kost me toch wel 5 min, en die schepen varen 2 tot 3 keer zo snel dus moeten zeker verder dan 1,5km zijn voordat ik kan oversteken. Maar ja, net als het van stroomopwaarts rustig is, komt er van stroomafwaarts weer wat aan. Een korte twijfel, zal ik hier oversteken, maar de wind is zo sterk dat alleen al mn boot draaien veel moeite kost. Na een kilometer of 4 afgezakt te zijn is het eindelijk rustig met schepen en kan ik de oversteek wagen. Als ik bijna aan de overkant ben merk ik dat het aan deze zijde inderdaad veel rustiger water is. Aan de kant zie ik een mooi stekje om even te pauzeren. Het is een klein strandje met een houten dam van 2 bij 10m breed , die open gezet kan worden om een deel van de hollandse biesbosch bij Sliedrecht onder water te laten stromen bij hoge waterstanden van de merwede. Mij biedt het de mogelijkheid om lekker uit de wind met mn gezicht in de zon uit te rusten.
Het laatste stuk, 5km richting het pontje stelt niet veel voor, ik vaar nu beschut met een lichte stroming mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: