8-8-12 begeleiding zwemtocht dishoek-zoutelande

Jaarlijks worden er zwemtochten georganiseerd , zo ook langs de Zeeuwse kust, Walcheren. Aan kanoclub zeeland wordt begeleiding gevraagd omdat het fijner voor zwemmers is als er kayaks begeleiden dan stinkende motorbootjes.

Er zijn 2 korte tochten van 2km en 4 langere van 4km.

Ik besloot een keer mee te helpen met de tocht van Dishoek naar Zoutelande. De wedstrijd/prestatietocht begon al om 19u en wij moesten natuurlijk wat eerder op het water zijn. Verzamelen was bij het pannekoekenhuis maar daar mocht je niet parkeren. Spullen afladen en elders parkeren dus. Jos kwam ook aanrijden met zijn spullen en we maakten kennis met Daan, die ook een zeekano had en ook zou begeleiden. Hij wist wel een gratis parkingplek. Marius was wat later maar we waren uiteindelijk op tijd op het water. Er stond wel een leuke branding. Leuk voor de zwemmers maar ook voor ons natuurlijk. Verder was het tij gunstig voor de zwemmers in de vorm van een lichte stroming mee.

Na het startschot kwamen de zwemmers richting de zee rennen en moesten ze diep genoeg de zee in om geen last te hebben van de golfbrekers die om de paar 100m daar waren. Maar te ver was ook niet goed want de vaargeul van de grote schepen is daar vlakbij. Gelukkig was er ook een pilotboot en een boot van de KNRM.

De zwemgroep spreidde zich al snel uit in zowel de lengte, door verschil snelle / minder snelle zwemmers, maar ook in de breedte, sommige ver van het strand, anderen meer in het ondiepere water.

In het begin had je dus wel overzicht maar op de helft van de afstand was het onmogelijk om iedereen in de gaten te houden. De voorste zwemmers redden zich meestal wel dus aandacht ging vooral uit naar het midden en de achterhoede.

Marius moest al gauw een jongen uit de zee plukken en naar het strand sturen aangezien er geen kans was dat hij de tocht zou uitzwemmen. Verder moesten we enkele zwemmers bijsturen die recht op de golfbrekers onder water. Als zwemmer heb je iets minder het overzicht natuurlijk. Ook zwommen er al een paar al in de vaargeul. Gelukkig was er weinig scheepvaart , maar ze werden snel weer uit de geul gedirigeerd. Het eindpunt was gemarkeerd met een grote gele boei,waar ze nog omheen moesten zwemmen. De snelste zwemmers bereikten dit al in 50min, de laatste na anderhalf uur. 1 dame was de uitputting nabij, zwom met een grote bocht om de boei en werd door de stroming bijna richting golfbreker geduwd. Ik bleef er maar even bij, voordat het fout liep. Metertje voor meter zwom ze naar het strand. Met de roep “de sangria staat koud, hoor!” probeerde ik haar nog aan te moedigen. Uiteindelijk strompelde ze het strand op en moest ze door andere mensen ondersteund worden om niet op het strand neer te vallen. Nou, ik vind het toch een hele prestatie en doe het niet na. Hou het wel bij kayaking.

bij het eindpunt

Nou, dat kon want we moesten nog terug natuurlijk. Stroming tegen maar nu hadden we wel lekker de golven in de rug. Jos had blijkbaar door al die zwemmers het plan opgevat om ook nog even te gaan zwemmen, want die zwom ineens naast zijn boot. Marius voerde een snelle “heel-hook-redding” uit bij hem en nodigde Jos gelijk uit om zaterdag ook te komen naar het middagje reddingstechnieken oefenen. Na 40min waren we weer op het beginpunt en moesten we enkel nog met de kayaks op de kanokarretjes nog even door het mulle zand en over de duinen heen zwoegen.

http://www.zwemmenlangswalcheren.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: