18-11-12 De plaat en zijn verhaal….22km

Om 9uur verzamelen voor een tochtje westerschelde leek niet verkeerd.
Totdat ik zag in welke uithoek het vertrekpunt lag. Nee, Hoofdplaat was dus niet de naam van een zandplaat voor de kust bij Rilland maar een zeeuws-vlaams gehucht bij Breskens.
Dus ik vertrok nog voor 8uur vanaf de Bergse plaat via de westerscheldetunnel naar Hoofdplaat.
Het was droog en nog bewolkt maar het uitzicht over ’t scheld nodigde uit tot peddelen. De bedoeling was om een tochtje rond de Hooge Platen te varen. Nou, hoog lagen ze zeker. Maar eerst moesten we de boten nog naar het water dragen. Het mooie strandje bleek een glibberige boel te zijn waarbij onze voeten goed wegzakten in de drek. Gelukkig ging er niemand onderuit.
Vlissingen gaf om 17:00 hoogwater en ons rondje counter-clockwise begon met een lage cruise-snelheid door de ebstroom tegen, tussen enkele platen door richting Terneuzen. Dat veranderde toen we toen we het uiteinde van deze plaat hadden bereikt en onze koers 180 graden konden verleggen richting Vlissingen. De snelheid vloog met gemak omhoog naar 10km/h.
Er was weinig scheepvaart en wind dus het water was ook nagenoeg vlak.
Na enige tijd zagen we kleine strandhuisjes op de plaat linksvan ons? Huh? Strandhuisjes? Sinds wanneer?

strandpaviljoen?

Ah, het waren enkele flatgebouwen van Breskens waar enkel het bovenste stuk zichtbaar van was en de rest verdween achter het zand.
Ondertussen waren we al gesignaleerd op het water en kwam een boot van Rijkswaterstaat polshoogte nemen bij ons. We voeren echter netjes aan de kant en hadden ons ook goed aangemeld via de marifoon dus ze voeren ons gewoon voorbij.

Wij staken een kleine vaargeul over richting het haventje van Breskens voor een korte pauze. Links kwam nu een boot van de waterpolitie aan en rechts kwam de boot van RWS weer terug. We gingen maar dicht bij elkaar varen en koersten af op het kleine strandje tegen de dijk aan.  De bewolking was inmiddels weggetrokken dus we zaten prima in de zon uit de wind. Ook een enkele zeehond zwom het haventje binnen. Jos zag ook nog een bekende voorbijganger maar het gesprek was moeilijk te volgen zonder subtitling.

haventje en boot van RWS

Het tij was inmiddels weer gekeerd dus we hadden weer stroom mee richting Hoofdplaat.
Ook scheurde weer de  waterpolitie voorbij die verderop weer op ons bleef wachten. Hielden ze ons in de gaten? Hinderlaag?
Links van ons zat een grote groep zeehonden ook te zonnebaden op een hoge plaat.
Gelukkig voeren we zonder problemen door. Toch hadden we door die boot vd waterpolitie net iets teveel links gehouden en lag er een nu droge plaat tussen ons en het eindpunt. Op een plek waar hij  deels overspoelde benutte ik de kans om hem over te steken, de kano 15m voortslepend door het water, en aan de andere kant verder te varen.

even kluunen

Dat bracht de groep in 2-en aangezien een aantal verder voeren en verdwenen achter een hoge plaat. Gelukkig (of stiekem jammer?) hoefden ze niet ver om te varen om toch bij het eindpunt te komen. We stapten uit op de strekdam zodat we niet weer door het slik hoefden.

links de moddersporen van het instappen

Bovenaan de dijk genoten we nog even van het prachtige uitzicht over de schelde en grote containerschepen . Toch raar dat ik straks met de auto weer onder dat water door zou rijden…

Advertenties
2 reacties
  1. Cor zei:

    Ha die Ferry, wat een leuke blogs met mooie foto’s. Mijn verhuizing is achter de rug. Ik hoop binnenkort weer eens te kunnen varen. tot op het water.
    Cor

    • anorak84 zei:

      Bedankt Cor! Hoop je te zien met de “snert-tocht” !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: