14-4-13 Platen van Ossenisse, Westerschelde 28km.

Schipper mag ik overvaren? Nee dus…

De hele week werd al bericht dat het vandaag eindelijk wat warmer zou worden met wel 18-20 graden. Het water was echter nog heel koud dus warm kleden was toch nog een noodzaak. We verzamelden rond 10u bij Waarde alwaar de lokale bevolking zich al opmaakte voor hun bezoek aan de kerk..

We waren met 9 man vandaag en iedereen was netjes op tijd. Eerst moesten we onze boten over een glad dijkje en enkele keien dragen en daarna nog een eind naar het water. Samen met Ton tilde ik dus de eerste kayak over de keien het strandje op. Maar dat was wel even “slikken” want daar zakten we met elke stap tot over onze enkels weg in de modder.

20130416-162346.jpg

“Uh, laat maar even liggen hier…eerst de andere kayaks maar tot hier brengen…”. En nu onze schoenen onder het slik zaten was het dijkje alleen nog maar gladder. Verder lagen er bovenop het dijkje in het gras nog eens diverse souvenirs van de lokale honden. Tja, shit doesn’t just happen..but it’s made by assholes.. Maar volgens Jos ging het om een en dezelfde hond “want die poepen altijd op dezelfde plek”. Ik bekende gelijk dat ik dat zelf thuis ook altijd doe..

20130416-162519.jpg

Meer richting het water was de grond gelukkig wat steviger dus nadat we de modder weer van onze schoenen hadden gespoeld; “ja, het water is inderdaad koud !”; konden we de tocht doorspreken en het water op.

20130416-162636.jpg

We vertrokken in zuidwestelijke richting en meldden netjes via de marifoons aan dat we een korte oversteek gingen doen van de vaargeul. We lieten 1 binnenvaarder voorgaan en verder was er geen schip te bekennen. We werden al flink zijwaarts weggezet door de afgaande stroming maar even later voeren we al tussen de platen van Ossenisse met lekkere stroom mee. Een mooi stukje langs de hoge zandplaat en al gauw moesten we weer de vaargeul oversteken. De bewolking was nog niet veranderd maar de wind was intussen flink toegenomen wat resulteerde in leuke golven.

20130416-162735.jpg

Maar om de kortste oversteek te doen hadden we deze dan wel vol van opzij. Weer contact opgenomen via de marifoon met de verkeerscontrolepost en nadat we nog een schip voorbij lieten gaan mochten we oversteken. Ook dit schip zorgde weer voor leuke rollers dus dit was even genieten.
We voeren verder westwaarts waar we net voorbij de westpunt van de plaat een pauzeplekje hadden.

20130416-162829.jpg

Blij dat ik toch een thermoskan met heet water had meegenomen want het was nog altijd best fris.

20130416-163348.jpg

Pas na de pauze begon het wolkendek voorzichtig open te gaan en liet het zonnetje zich af en toe zien. Maar nu liet ook RWS zich zien…. en horen, want die toeterden al met hun boeg in onze richting dat ze ons wilden spreken. En dat was vast niet om lid te worden van de kanoclub…!!

20130416-162954.jpg

Ton en Marius peddelden er naar toe en wij keken op afstand toe vanuit onze kayaks. Dat het lang duurde beloofde niet veel goeds. Even later kwam er nog een politiebootje aangestoven, die zich er ook mee gingen bemoeien. Oh..shit…

20130416-163118.jpg

Toen die, na lange tijd, eindelijk weer weg voeren bleven we wachten in volle verwachting dat Marius en Ton wel weer onze kant op zouden peddelen voor een toelichting. Niet dus, die begonnen weer lekker verder te peddelen!! Dus ook wij kwamen weer in aktie. “Hé, niet alles voor jezelf houden ! Wij zijn ook nieuwsgierig” riep ik al verontwaardigd van afstand. Gelukkig kregen we alsnog een korte samenvatting :

“Waar we vandaan kwamen? “ –“Waarde”- “Waar we dan naartoe gingen”- “Waarde”- “Waren we de vaargeul overgestoken? “- “Ja, maar we hadden ons netjes aan en afgemeld”. Dat antwoord hadden ze niet verwacht en even nabellen bij de verkeerspost bevestigde ons antwoord. Goed , het kwam er op neer dat we de vaargeul toch niet over mochten steken, tenzij voorzien van een mechanische aandrijving met minimaal 6km/u. Dat wij zonder die mechanische aandrijving al sneller dan 8km/u oversteken doet er niet toe. Ze bleven vriendelijk maar regels zijn regels, dus het mag niet. We kregen geen boete omdat ze het niet hadden gezien. Jammer, regel was bekend maar we varen als club hier al dik 15 jaar en er is nooit moeilijk over gedaan, en ook de verkeerspost werkt altijd prima mee, maar als ze de regels strenger gaan hanteren houdt het helaas toch op.

We lieten het dus maar bezinken terwijl we weer verder oostwaarts langs de Molenplaat voeren. Op de zandplaat waren weer een hoop honden te zien, zeehonden dit keer dan. Ze doken snel het water in en kwamen even later dichterbij met hun koppies boven water.

20130416-163504.jpg

Ook een enkele Bruinvis werd nog gespot. Helaas was de wind geheel gedraaid zodat we weer wind tegen hadden maar …wel weer stroming mee. Ook de zon werd warmer en warmer zodat het uiteindelijk toch nog lekker weer werd. Maar het tij was nog niet zo hoog gestegen dat het toetje van de dag, weer door het slik richting auto lopen niet meer nodig was. Een poging om over de keien te lopen gaven we al gauw op, het is maar modder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: