April 2013 Weekendje Friesland

Omdat ik niet meekon met de wildwaterweek in Frankrijk dit jaar nam ik de dag voor koninginnedag vrij zodat ik een lang weekendje in Friesland kon varen.
Vertrekpunt was vanaf Camping De Potten in Offingawier (Sneek). Een mooi kampeerplekje met uitzicht over de plas.

IMG_0590

Zaterdag 27 april: Sneek-Alde Feanen 32+ 5 km
Meestal slaap ik in de luxe hangmat met kamperen dus het was wel weer even wennen om weer eens op een dun matje te slapen. Na een paar keer s’nachts wakker te zijn geworden kon ik om 6u de slaap niet meer vatten en aangezien het al licht was…opstaan en peddelen!
Het was heerlijk stil op het water en op een enkele visser na hadden de vele ganzen het rijk alleen. Met een relaxed vaartje schoot m’n kayak het Sneekermeer over, richting Akkrum.
De brug was defect maar een kayak kon er wel onderdoor. Verderop liepen over de dijk 2 mannen hun honden uit te laten, maar terwijl zij even later omkeerden en terugliepen waren hun honden verder door gelopen en had 1 hond een duik in het water genomen. Het water was diep en de kant hoog dus bij elke poging om op de kant te klimmen viel hij terug en ging kopje onder. Snel peddelde ik er naar toe. De andere hond liep zenuwachtig op de kant heen en weer. Gelukkig had de hond een halsband om, zodat ik hem daar aan vast kon grijpen en op de kant tillen. Zonder me met een poot te bedanken stoof het beest gelijk weg.De eigenaar heeft waarschijnlijk niet eens gemerkt dat zijn hond bijna verzopen was…
Ik ging weer verder op “pad” en na een kort ontbijt in Irnsum stak ik bij Grou het prinses Margrietkanaal over om via een zuidelijke route de Alde Feanen binnen te varen. Dit begon al goed met 2 reeën die ik aan de kant zag en zelfs op me af kwamen lopen. Ongeveer 100m verder liepen ze het water in en zwommen ze naar de overkant !
IMG_0602
Verderop was een wildtoren in het water. Je kon daar aanleggen en inklimmen waarna je vervolgens uitzicht had op een grote hoeveelheid nesten van Aalscholvers. Een veel geziene vogel maar zoveel nesten bij elkaar had ik nog niet eerder gezien.
Het laatste korte stukje naar camping It Wiid was snel afgelegd. Dankzij google maps had ik een kreek gevonden die bijna tot aan de receptie liep. Na aanmelden mocht ik op die plek ook m’n tent opzetten, lekker achteraf een veldje alleen. Het was nog maar 13u maar de zon scheen lekker dus even genieten . Daarna nog maar met de kayak rond de camping en het dorpje gepeddeld om te kijken wat er allemaal was.En verder…relaxen !

Zondag 28 april: rondje Alde Feanen en klunen….33km
Mooi weer was voorspeld en inderdaad het was heerlijk weer. Een stuk beter geslapen dit keer en pas om 10u op pad. Via de stilte van het natuurgebied voer ik door polderlandschap richting Warga. Een klein dorp dat nog in diepe rust verkeerde. Gelukkig was dat in het volgende dorp Warten anders en kon ik aanleggen bij het terras om even koffie met appelgebak te nuttigen. Dat was zo heerlijk klaargemaakt dat een verdere lunch er al snel op volgde. Ondertussen lagen in het water al een 2-tal bootjes te wachten tot de brug open ging. De brugwachter had niks in de gaten, kon ik zien vanaf het terras, dus het stoplicht bleef rood. Eindelijk ging dan toch de brug open, en kwamen er eerst bootjes vanaf de andere kant. Maar toen ging de brug ineens weer dicht en waren de 2 bootjes van deze kant er nog steeds niet door. Het was zondag en ik weet niet of ze in Friesland net zo gelovig zijn als in Zeeland maar aan het gevloek te horen had de brugwachter nu geen vrienden gemaakt. Na nog wat komische minuten ging dan toch de brug weer open zodat mijn free entertainment weer voorbij was. Tijd om zelf ook weer te vertrekken.

IMG_0626

Weer terug naar natuurpark Alde Feanen om dit beter te bekijken. Een beetje biesbosch-achtig en een aantal gebieden mocht je alleen met een kano of smal bootje in. Op wat zwanen en ganzen na zag ik geen aparte beesten maar het geheel straalde wel een heerlijke rust uit.

IMG_0627

Er liep nog een kano-route rond Eernewoude en aangezien ik nog genoeg energie had, en niet wist wat ik nu weet , ging ik die nog maar doen. Eerst moest ik m’n kayak naar de andere kant van de dijk dragen en daar weer in de sloot leggen. Maar nu had ik volle wind van achteren dus dit stuk sloot was snel afgelegd. Het eind kwam in zicht. Een uitstapplek met een zeer steile zandhelling omhoog. Er was aan de weg gewerkt en het leek erop dat deze nu een stuk hoger lag dan vroeger. Links van me in het gras was beter uitstappen maar daar stond een bordje prive bij en er liep al iemand rond om te kijken of ik niet stiekem toch daar ging uitstappen…grom!

IMG_0633

Ook aan de andere kant zo’n zelfde helling. Wat nu? Terug? Nee,proberen maar…Ook de ” kanosteigertjes” waren best hoog en je had niks om beet te pakken, zodat je makkelijker kon uitstappen. En dan die helling. Het was haast niet te doen in je eentje. Ik zakte diep weg in het mulle zand en de helling stortte half in, maar toch lukte het me om de ruim 5 meter lange zeekayak naar boven te sjouwen. Naar beneden ging gelukkig makkelijker. Pfff…blij dat het gelukt is..Ik weer verder.
IMG_0636

Een prachtig stuk varen en daar weer een hoge uitkijktoren met wederom een hoge kanosteiger. Maar het uitzicht was de moeite waard.

IMG_0638

Helaas lag even verderop een keersluis, die ook op google earh niet te zien was. zodat ik weer moest overdragen….Mijn energie was nu inmiddels wel een stuk minder. Eerst probeerde ik nog met de peddel de boot het afvalletje door te manouvreren maar de scherpe metalen rand in het water deed me toch besluiten het niet te wagen. Gelukkig was daar een aardige voorbijganger die me hielp om de boot voorbij deze hindernis te dragen. Toen na weer een paar 100m het laatste overdraagpunt bij de sluis voorbijgekluund was had ik het wel gehad. Deze paar km in en uitstappen en sjouwen had meer energie gekost dan de rest van de tocht….
Gelukkig was het nog lekker weer zodat ik op m’n matje in de zon weer opgeladen kon worden.

maandag 29 april: Alde Feanen- Sneek 30 km
Het weer was omgeslagen. Zoals wederom juist voorspeld, begon de dag met regen en de wind was west – zuidwest 5-7bft…Drie keer raden welke koers ik vandaag had….
Niet te teveel omwegen dus maar kortste route terug naar Sneek. Nadat ik warme broodjes in de kampwinkel had gehaald, nog helemaal heet van de oven, ontbeet ik in de kleine Akto-tent.

foto

Tegen de middag zou het zonniger worden maar de wind zou ook toenemen. Alles beter dan regen dus ik nam de tijd en vertrok pas rond 11u met m’n boot weer volgeladen.
Ik kon veel onder beschutting varen en zelfs het kale stuk van Akkrum naar het Sneekermeer had ik nog iets beschutting van het riet zodat ik toch met een goed tempo opschoot.

IMG_0648

Het Sneekermeer viel qua golven wel mee, wel schuimkoppen op het water maar ik was wel wat gewend. De wind was echter best stevig. Maar ik koerstte eerst naar Goingarijp voor een lunch bij een gezellig terras waar ik wel eens eerder was geweest. Met hoge snelheid surfde ik het haventje binnen. Het terras was net als het Sneekermeer nagenoeg verlaten, maar wel open.
Een uitsmijter ging er wel in en nadat ik de serveerster had uitgelegd hoe ze haar portemonee kon openen kleedde ik me weer goed aan voor de laatste oversteek.. “Of ik het meer ging oversteken met die kano” , vroeg een jongen  vanaf het terras met verbaasde blik. “Tuurlijk, vlak water is toch saai”.
En dus ging ik…recht tegen de wind in…onderwijl neuriend het lied van Boudewijn de Groot…” hoe sterk is de eenzame vaarder, die kromgebogen recht tegen de wind, zichzelf een weg baant”
Tja, maar liever dit nog, dan een dag op het werk…hahaha
Ik zag 2 andere bootjes op het meer maar verder leegte…Met een gemiddelde snelheid van nog geen 4km/u bereikte ik toch de overkant, waarna de laatste paar100m naar de camping ook snel waren afgelegd.
Ik had geen zin om nog te koken dus het restaurant bood een goed alternatief. Op het info-blaadje stond dat deze tot 22u open was. Maar toen ik om 19u45 naar binnen ging kon ik nog maar net een tafel krijgen want de keuken ging om 20u dicht. Het eten liet wel op zich wachten, maar ach, ik zat lekker warm binnen nu…prima zo!

dinsdag 30 april: Rondje Sneek 26km
Koninginnedag vandaag en troonwisseling. Wel leuk om via een omweg naar Sneek te varen en daar wat sfeer te proeven. Ik voer weer met een bijna geheel lege boot, wat ook een jongetje die bij zijn vader in een sloep voer op was gevallen want hij riep: ” papa, die kano gaat harder dan ons” ! Bij de waterpoort van Sneek waren festiviteiten waarbij kinders in een grote doorzichtige bal op het water, als een hamster in een tredmolen, over zichzelf struikelden. Wel komisch. Verder was er vanaf het water weinig te merken, dus ik peddelde nog wat rond en ging bijtijds weer terug naar de auto om alles in te laden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: