16-11-13 Nachttocht Oosterschelde 28.6km

Zaterdagmiddag 15u. Dikke mist in Bergen op Zoom en over 2 uurtjes zou de nachttocht op de oosterschelde beginnen. Dus in de chat met Marius of de tocht wel doorging. Hij had 1500m zicht thuis in zeeland. De webcams van Vlissingen en vliegveld zeeland leken ook goed. Afijn, kan altijd nog omkeren natuurlijk als het verder dichttrekt. Toen ik wegreed van huis was de mist nog erger. En bij afslag markizaat was het druk vanwege wegwerkzaamheden. Met 50km/u reed ik door een witte waas westwaards. “Waar begin ik aan! ” dacht ik nog .Pas bij Goes klaarde het eindelijk op en werd het zicht steeds beter. Toen ik aankwam bij het haventje van Colijnsplaat keken de zeeuwen me dan ook vreemd aan. “Afgelasten vanwege mist, hoezo?”. Een klein groepje van 6 man vanavond. We kregen allemaal een nummer, om tellen makkelijker te maken. Ik was nummer 3 en probeerde nog van nummer te ruilen maar niemand wou… Het begon al donker te worden en in tegenstelling tot enkele bootjes die het haventje binnenkwamen maakten wij ons gereed voor vertrek.

20131124-192851.jpg

We koersden richting een rode boei in noordelijke richting. Mijn ingebouwd kompas bij de boeg was in het donker niet te lezen. Wel had ik een gps-je bij, die liet zien of de koers nog goed was en ook de maan liet zich af en toe zien boven de zeelandbrug. Het water was rustig met een ZW-2Bft en buiten een enkele vissersboot leken we wel de enige nog op het water. Heel apart om zo door het donker te varen. Officieel hoor je wit rondschijnend licht aan te hebben maar zolang er geen boten in de buurt waren hadden we de lampen geheel uit om onze ogen te laten wennen aan het donker. De roggenplaat bleef in het duister, maar een sectorlicht in de verte liet zien wanneer we in te ondiep water voeren. We koersden af richting Burghsluis met wind tegen maar al gauw verscheen daar een klein strandje waar we konden pauzeren. Erachter de lichtjes van een Bistro-restaurant. ” Heb ik voor niks mijn macaronischotel meegnomen, ik wist niet dat je daar gereserveerd had, Marius! ” . Uiteraard was dit niet het geval en ipv warme macaroni had ik een paar koude boterhammen bij . We gingen bovenop de dijk op een bankje even ” dineren” in de frisse wind. Gelukkig kon de thee mijn handen verwarmen. Een meeuw vloog voorbij en zijn gekrijs leek sprekend op het gekrijs uit het liedje ” Crazy horses” van The Osmonds. Horses waren we niet, maar crazy? Ook een paar gasten uit het restaurant die buiten een peukie opstaken hadden waarschijnlijk soortgelijke gedachten over ons..Ik droomde ondertussen over stoelverwarming inbouwen in mijn kayak.

20131124-191656.jpg
We hielden de pauze maar kort want we koelden snel af in de wind. Op weg richting de oosterscheldekering en via het oliegeultje weer terug. Bij Neeltje Jans was nog wel een werkschip bezig maar ver genoeg bij ons uit de buurt. De uitloop van de Roggenplaat waar we omheen moesten niet. We konden aan het geluid van het water horen dat we bij een ondiepte waren. Gelukkig konden we er met onze kayaks toch overheen en hoefden we niet om te varen.
Voor de verandering weer af op een rode knipperende boei. Toen we die voorbij waren leek het of de boei ons achterna kwam ! Hoe kan dat? Het bleek Martine te zijn met een rood hoofdlampje op. Ineens koersden we toch de verkeerde kant op,want de echte knipperende rode boei zat nu rechts ipv achter me. Ik checkte mijn GPS en ja hoor, we moesten even bijdraaien. Voor ons verschenen al wat lichtjes en mijn gedachte ” dat is vast Zierikzee” , veranderde even later in ” de zeelandbrug dan” maar bleek uiteindelijk Colijnsplaat te zijn. Rond 22u voeren we weer het haventje in en alle lof richting Ton en Marius die ons goed door het donker heen hadden genavigeerd. Iets dat in de praktijk toch lastiger is dan je zo denkt want je hebt weinig punten om je op te richten, dus je dwaalt door wind en stromingen snel af. Gelukkig geen last van mist meer gehad. Snel kleedde ik me om, want het was nu toch best fris en de auto in… lang leve de stoelverwarming !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: