23-11-13 Berentocht 17km

John had voor vandaag , onder de noemer Berentocht, een tochtje door de Hollandse biesbosch gepland.
Samen met Henk en Patrick helaas slechts een klein groepje van 4 vaarders.
Het Instappunt was bij het Biesbosch centrum aan het Moldiep en via de Hellesloot gingen we zover mogelijk richting oost de Biesbosch in varen. Toch heel anders dan de Brabantse Biesbosch maar wel mooi. Ook best wel wat getijdeverschil en momenteel was de waterkant heel hoog, dus uitstappen was niet echt gemakkelijk. Het was heerlijk rustig op het water. Ten zuiden van de “Doode Kikvorschkil” hadden we al 2 keer een afslag gezien naar een groot ondergelopen gebied. Dus leuk om te proberen of die 2 met elkaar in verbinding stonden. Op google-satellite was dit allemaal nog te zien als weiland, dus uittesten maar.

.

20131215-172848.jpg

Veel beschutting tegen de wind was er niet maar toch een mooi gebied. Het slootje meanderde wat maar liep uiteindelijk toch dood. Dus moesten we terugpeddelen. We probeerden een bocht af te snijden door over een heel ondiep gedeelte te peddelen. Henk koos voor de gemakkelijke manier, maar ik had een deelbare peddel en door deze als prikstokken te gebruiken kon ik zonder uit mijn boot te stappen toch over de zandplaat heen.

20131215-180355.jpg

Patrick kende deze techniek nog niet maar had er ook de grootste lol in. John lag half vast op de plaat maar probeerde met een lage steun de foto toch nog interessant te maken.

20131215-180305.jpg

Snel peddelden we weer terug want het waterpeil zakte snel.
Terug op de kil vonden we een metalen steigertje met ideale in/uitstapmogelijkheid waar we even pauze konden houden. Ik had als verrassing pannekoekenbeslag , satéballetjes en een koekepan met gasbrandertje meegenomen.

20131215-180516.jpg

Na deze lekkere versnapering voeren we weer terug richting de Ottersluis, de verbinding met de Nieuwe Merwede. Voor ons uit ontdekten we op 5m afstand een Bever. Helaas alweer snel verdwenen voor je er een foto van kon maken. Ook een ijsvogel was druk in de weer met eten zoeken. Raar overigens dat hij ijsvogel heet, aangezien een koude winter funest voor hem is.
Waarom trouwens de benaming Berentocht, er was geen beer te zien ?! John stelde voor om de tocht volgend jaar maar ’s nachts te varen. Dan zagen we tenminste nog een Kleine en een Grote Beer!

Via het Wantij en wat kleine kreekjes kwamen we weer uit bij de auto’s. We konden zien dat het waterpeil gedurende onze tocht nog aardig wat gezakt was. We kleedden ons snel om en dronken in het Biesboshcentrum nog een warme chocolademelk met slagroom. Al met al toch een leuke tocht, maar hopelijk volgende keer meer deelnemers.

20131215-180451.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: