30-8-15 Heerlijk die tegenwind 26km

De afgelopen keren had ik voornamelijk op het Grevelingenmeer gevaren. Geen bijzondere tochten om over te schrijven, maar wel gewoon lekker relaxed, met soms een terrasje en soms onderweg ergens een potje koken. Nu werd het wel weer eens tijd voor een ander tochtje.
Het zou vandaag een warme dag worden, met 25 – 26 °C maar vooral ook een hoge vochtigheid van 80%! Reden om dus vooral water uit te zoeken waar een beetje afkoeling in gezocht kon worden.

Ik besloot bij het “Beneden Sas”  in te stappen en richting Ooltgensplaat te gaan varen. Niet een heel bijzonder stuk, maar wel meestal wat scheepvaart met hopelijk wat leuke golfjes af en toe.

kajaksteiger bij Akkermans benedensas

 Toen ik het haventje uit voer hield ik gelijk rechtsaan, langs de kant. Niet door de ondiepe afgedamde plassen maar gewoon rechts houdend. Dat had ik beter niet kunnen doen want daardoor voer ik  wel gelijk het natuurgebied in. Dat viel echter niet op omdat de kleine gele boei pas een eind verderop stond en ik meer naar rechts aan het kijken was. Toen ik die boei zag corrigeerde ik mijn koers en hield ik de vaargeul aan. Maar ik was ondertussen al gespot. Mogelijk door de gele RWS-boot die bij boei ZV-14 voer, alhoewel er wat binnenvaartschepen tussen hun en mij voeren. Een kleine onopvallende sloep van de politie voer ineens achter me en de agent sprak me aan. Altijd leuk als ze vragen “waar we mee bezig zijn?”. Net of ik dan aan hen moet uitleggen waar zij mee bezig zijn.. Afijn. Ik had de bocht teveel afgesneden ook al voer ik nu ondertussen wel op de juiste plek. Ik vertelde dat ik het te laat zag en toen ik het wel zag, ik meteen mijn koers had verlegd. Op deze manier kwam ik er of met een waarschuwing, anders had het me € 375 gekost! 

  
Helaas maaktte dit de tocht wel wat saaier, aangezien ik nu veel verder van de kant af moest varen. Toen het even rustig was stak ik de vaargeul over. Maar ook aan deze zijde van het water lag nog langs de hele route een afgesloten natuurgebied. Nou ja, natuurgebied? Het was gewoon de wal met daarop grote windmolens. Geen vogel te zien. Afijn, ik richtte me op het eind doel, Ooltgensplaat. Gelukkig had ik wat tegenwind want het begon ondertussen best wel warm te worden. Zo heeft elk nadeel toch wel weer een voordeel maar ik was toch uiteindelijk toch na totaal 1,5 uur op mijn bestemming.

 

Ooltgensplaat


 De kade van het haventje was behoorlijk hoog. Maar gelukkig was er een trappetje in de kade verwerkt zodat ik toch mijn boot kon aanleggen en via het trappetje omhoog kon. Wel was het een stuk lastiger om mijn lunch uit de luiken te krijgen! Met 1 arm hangend aan de stalen treden en met de andere arm in mijn luik probeerde ik mn spullen te pakken. Mijn thermoskan lag in de achterste punt van mijn boot, achter de scheg, en kreeg hem met geen mogelijkheid eruit. Ook de achterkant optillen hielp niet. Ik gaf het op, want het haventje hier was niet echt water waar ik in wilde vallen.  Dan maar “water en brood”! Oom agent ook blij. Ik vond plek op een bankje voor de korte lunch naast een fietsend echtpaar dat vriendelijk wat opschoof voor mij zodat ik ook kon zitten. Maar al gauw ging ik via de zelfde acrobatische toeren weer terug in mijn boot en weer op weg. 

 

in het midden vd foto is het trappetje te zien

 

Ik had nu wind in de rug en dat was meteen te merken. Het voelde gelijk veel warmer aan. Ik maakte enkel mijn schouders wat vochtig met water omdat het water toch redelijk veel groene algdeeltjes bevatte, maar ik kreeg het er enkel benauwder van omdat de vochtigheid buiten zo hoog was. Toch maar ff een echte eskimorol maken dus. Iets wat je op deze plek, ver van de kant en solo alleen doet als je een betrouwbare rol hebt, maar dat was geen probleem natuurlijk. Het voelde al gelijk wat beter. 

dichterbij de kant varen mag niet….

Er was nu weinig scheepvaart te zien dus ik stak gauw de 500m brede vaargeul over. Met lichte stroming en wind mee ging ik wel snel, maar ik moest toch met regelmaat afkoelen. Verderop lagen 2 zeilboten voor anker in de verboden zone. Waar was die politie nu? Maar opeens kwam er een boot van natuurtoezicht me tegemoet varen. Ik denk dat ze contact hadden met de politieboot want die zag ik nu ook ineens met hoge snelheid richting die boten varen. €750 in het mandje !  Dat halen ze hier in de kerk heden ten dage vast niet eens meer op. Nou, veel toezicht hier hoor. Ik volgde mijn laatste stuk netjes langs de boeien op weg naar de sluis van Benedensas. Daar was het inmiddels stikdruk met zwemmers, bootjes en vooral ook op het terras. Reden voor mij om het après-kayak op het rustigere terras van de pannekoekenboerderij in De Heen te houden . 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: